IRT 3000

Sadržaj

HGK: Tvrtkama nedostaje radnika iz područja logistike i distribucije

01.07.2024

Ključ uspjeha lanaca opskrbe je sposobnost brze prilagodbe, uvođenje novih tehnologija, kvalitetna radna snaga te primjena održivih praksi u poslovanju, istaknuto je na okruglom stolu 'Logističko-distributivni izazovi u opskrbnom lancu', koji je nedavno održan u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), prenosi Tportal.hr.

1. HGK, radnici, foto Pixabay
Foto: Pixabay

Maja Bogović, direktorica Sektora za trgovinu HGK, istaknula je kako uspješnost svakog trgovačkog društva uvelike ovisi o efikasnosti njegovog distributivnog-logističkog lanca koji je u zadnje vrijeme doživio niz promjena. Dobava roba s Dalekog istoka, naglasila je, doživjela je promjenu ruta što je za posljedicu imalo i još uvijek ima kašnjenja brodova, ali i oscilacije cijena prijevoza, dok su kraći logistički lanci pod velikim pritiskom zbog nedostatka kvalificirane radne snage. Bogović je iznijela i podatke iz ankete o radnoj snazi koju je HGK provela među svojim članicama i koji su pokazali da su izazovi u pronalasku kvalificirane radne snage u logističko-opskrbnom lancu jedan od najvećih problema. Naime, 45 posto anketiranih tvrtki smatra da su zanimanja iz područja logistike i distribucije deficitarna. U anketi koju je ispunilo 176 tvrtki, od kojih je gotovo polovica iz sektora trgovine, jedna od pet tvrtki izjavila je da očekuje da će u sljedeće dvije godine najveća potražnja biti upravo za zanimanjima u području logistike i distribucije. Nedostatak radne snage, pišeTportal, industrija sve više nadomješćuje robotizacijom i automatizacijom.

Kruno Stražanac, suosnivač tvrtke Gideon, istaknuo je kako pojedini procesi u logističko-distributivnim centrima još uvijek nisu automatizirani, što uzrokuje visoke operativne troškove. Primjenom robotike, odnosno integracijom fleksibilne automatizacije, dodao je, moguće je postići jako veliko snižavanje operativnih troškova, a samim time povećati produktivnost i učinkovitost poslovanja. Na taj se način do neke mjere može riješiti nedostatak radne snage jer radnici i roboti moraju raditi zajedno kako bi povećali ukupnu učinkovitost.

Na okruglom stolu je istaknuta i važnost sinergije obrazovanja i gospodarstva. Naime, obrazovanje u logistici se sve više usmjerava na stvaranje vještina koje će omogućiti budućim radnicima prilagodbu i integraciju s robotiziranim sustavima. Sonja Stipanović, ravnateljica Srednje škole Jastrebarsko, naglasila je kako je važno je nuditi zanimanja koja su tražena na tržištu rada, povezujući obrazovne institucije s potrebama poslodavaca, prenosi Tportal.


Izvor: Tportal.hr

ar©tur 2021