IRT 3000

Sadržaj

Hrvatskim tvrtkama na raspolaganju 95,5 milijardi eura iz EU-ova programa Horizon Europe

07.06.2024

U organizaciji tvrtki STEMwise i IMPULS savjetovanje, 22. svibnja 2024. održan je Horizon Europe Summit, konferencija o EU-ovom programu Horizon Europe koji raspolaže s 95,5 milijardi eura za inovacije i razvoj, a kojemu mogu pristupiti i hrvatske tvrtke i institucije koje se bave razvojno-istraživačkim projektima, prenosi Lidermedia.hr.

3. Horizon Europe, foto Pixabay
Foto: Pixabay

Horizon Europe je program putem kojega EU osigurava bespovratna sredstva namijenjena razvojno-istraživačkim projektima, a usmjeren je na promicanje znanstvene izvrsnosti, rješavanje društvenih izazova poput klimatskih promjena te promicanje inovacija koje za cilj imaju unaprijediti europsku industriju i poboljšati globalnu konkurentnost Europe.

Predsjednik Uprave Impuls savjetovanja Darko Liović naglasio je da u sedmogodišnjem razdoblju, od 2021. do 2027., program raspolaže s 95,5 milijardi eura za tvrtke i institucije te je ohrabrio hrvatske tvrtke da pronađu potencijalne partnere i sudjeluju u natječajima za centralizirana bespovratna sredstva jer posjeduju veliki razvojni i inovativni potencijal, što dokazuje i stalni rast stranih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo. Napomenuo je pritom da je Hrvatska do sada iz programa Horizon Europe povukla tek 90 milijuna eura, a sudjelovanjem tvrtke mogu imati brojne benefite, od izdašnih financijskih sredstava do povezivanja s drugim tvrtkama Europe.

Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja, naglasio je kako je stav Vlade da do kraja mandata u istraživanje i razvoj bude uloženo 2,5 posto BDP-a, dok je strateški cilj RH tri posto. Prema zadnjem statističkom podatku iz 2022. godine, u istraživanje i razvoj uloženo je 1,43 posto BDP-a, što je bio skok od 30 posto u odnosu na 2021. Takav rast, istaknuo je Meštrić, očekuje i dalje. Dodao je da su ti projekti poticaj ovdašnjim znanstvenicima i tvrtkama koje se bave istraživanjem i razvojem da idu i na najjače natječaje poput Horizona te naglasio da su projekti koji se financiraju izravno iz sjedišta EU-a sigurno prošli rigoroznu evaluaciju.  Projekti koji se prijavljuju na Horizon omogućavaju povezivanje, fakulteta, sveučilišta instituta i istraživačkih tvrtki sa partnerima u Europi. Institut Ruđer Bošković (IRB) i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva institucije su koje su najuspješnije u korištenju tih programa.

Petar Gregurić iz tvrtke STEMwise rekao je da hrvatske premalo apliciraju na novac direktno iz Bruxellesa. „S obzirom na to da su nacionalna sredstva za istraživanje i razvoj u zadnjih nekoliko godina izrazito visoka, tvrtkama, a posebno privatnima, nije bilo primarno da se uključe u visokokompetitivne centralizirane EU fondove. No, zadnjih devet, deset mjeseci osjetili smo na tržištu puno veći interes upravo za te centralizirane EU fondove“, rekao je Gregurić.

Član Uprave izvozne tvrtke Altpro Tin Viduka najavio je da njegova tvrtka u lipnju otvara novi proizvodni pogon od 3.500 kvadrata u Velikoj Gorici, te da unatoč tome što su do sada koristili lokalne fondove, u budućnosti planiraju koristiti i fondove direktno iz Horizona, prenosi Lidermedia.hr.


Izvor: Lidermedia.hr

ar©tur 2021