IRT 3000

Sadržaj

Lada Borovina Kovjanić iz tvrtke mStart plus je Inženjerka godine

10.05.2024

Magistra inženjerka informacijskih tehnologija Lada Borovina Kovjanić, koja radi kao senior softver inženjerka u tvrtki mStart plus, proglašena je Inženjerkom godine 2024. na svečanoj ceremoniji u Zagrebu.

ZP2_0156Lada Borovina Kovjanić

Drugo je to izdanje izbora u kojem je odaziv i ove godine bio izniman. Na natječaj je pristiglo više od 70 prijava iz cijele Hrvatske. Finalistice su bile inženjerke iz raznih branši (od elektrotehnike do građevine, geologije…), a njihovi karijerni putevi su vrlo inspirativni i raznoliki. 

Žiri je među deset finalistica ovogodišnjeg izbora u Ladi Borovini Kovjanić prepoznao „predsjednicu generacije“. Njezina životna priča procijenjena je kao najbolji primjer mladima da se odupru stereotipima, otkriju svoje talente i pronađu svoj put.

Foto 1Foto 2Foto 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Lada Borovina Kovjanić, Inženjerka godine 2024., mStart plus:

Iznimno sam ponosna i počašćena. Zahvaljujem se obitelji i kompaniji mStart plus na podršci. Doista sam kraljevski tretirana na svom radnom mjestu, kao jedina žena u timu od dvadeset muškaraca. U ovom je poslu važno da se svatko izbori sam za sebe. Možda su žene malo skromnije i sklone to ne činiti. No, djevojkama bi poručila da budu samouvjerene i da se uvijek bore same za sebe.

Izborom „Inženjerka godine“ javnosti se žele predstaviti inženjerke koje svojim primjerom, karijernim putem i osobnošću mogu nadahnuti mlađe generacije djevojaka da se odluče za STEM studij i zanimanja u STEM-u.

Deset finalistica, jedna „predsjednica generacije“
U fokusu izbora „Inženjerka godine“ nisu samo karijerna postignuća već potencijal finalistica da budu uzor i inspiracija mladim djevojkama. Glavni motiv izbora nije natjecanje nego poticaj mladim generacijama da za buduću karijeru biraju inženjerske profesije kako bismo doprinijeli razvoju hrvatskog društva.  

ZP1_4185

Ovogodišnju generaciju finalistica, uz Ladu Borovinu Kovjanić, čine:

  • IVANA ABRAMOVIĆ, Projektna inženjerka razvoja proizvoda, Kraš
  • VLATKA JAJETIĆ, Voditeljica Službe za obradu kibernetičkih incidenata i upravljanje sigurnošću, Carnet
  • IVANA JAZBEC, Voditeljica projekata, Intea
  • MARINA MEDIĆ, Projektantica elektromotora i voditeljica investicijskih projekata, Končar
  • NIVES MUSTAPIĆ, Voditeljica robotike, Codel
  • ANDREA PIRŠA ILIĆ, Rukovoditeljica Centra izvrsnosti za podatke i umjetnu inteligenciju, A1 Hrvatska
  • MAJA TRSTENJAK, Voditeljica Laboratorija za logistiku i viša asistentica na Zavodu za industrijsko inženjerstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje
  • MARINA VANJEK, Stručnjakinja je za geološku razradu ležišta, INA
  • ŽELJKA VARJAČIĆ, Voditeljica projekata gradnje, Spar Hrvatska

Stefanie Ziska, direktorica Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK):

“Cilj ove inicijative je inspirirati mlade djevojke da krenu stopama inženjerki koje okupljamo u ovom projektu kako bi čim više mladih i talentiranih djevojaka odabralo karijeru u STEM-u. Inicijative poput ovih unapređuju javno-privatna partnerstva i jako su važne za tvrtke članice naše komore. Nadamo se da ćemo ovakvim inicijativama podignuti svijest o tome kako osigurati visoko kvalificiranu radnu snagu u Hrvatskoj, a time i za kompanije koje okuplja naše udruženje.”

Medeja Lončar, direktorica Siemensa Hrvatska:

“Inženjerstvo je ključno za razvoj čovječanstva i to bi trebao biti najvažniji motiv budućim generacijama kada se odlučuju za ovu profesiju. Zašto bismo ograničili svoje talente samo na polovicu populacije? Učenice se natječu u fizici, matematici, kemiji i drugim STEM predmetima s jednakim uspjehom kao i njihovi kolege. S našom podrškom i uzorima poput finalistica za Inženjerku godine, na putu budućeg razvoja tehnologije, a za dobrobit čovječanstva, može koračati više njih. Ovdje smo da im osiguramo mentorstvo, edukaciju i prilike za rast te smo iznimno ponosni što u finalu ovog izbora imamo toliko talentiranih, inspirativnih žena”.

Ovogodišnji izbor za „Inženjerku godine“ održao se 8. svibnja u Zagrebu u okviru Njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma. Organizatori izbora su Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK Kroatien), partneri Mediade i razvojni partneri IRT Adria te Siemens Hrvatska kao inicijator. Inicijativu podržavaju tvrtke koje su zbog izazova na tržištu rada prepoznale važnost ovog izbora: Siemens Hrvatska, Končar, mStart plus, Harburg Freudenberger Belišće, Kraš, Nexe, Scheer Adriatic, Rimac Technology, Coca Cola, Hansenbeck, Lugera, Westin i posao hr.

ZP1_4172

Foto: Zlatko Prkacin

www.inzenjerka-godine.hr

ar©tur 2021