IRT 3000

Sadržaj

DOK-ING i Humana Nova testirali pilot postrojenje za pretvaranje tekstila u energiju

13.05.2024

Kompanija DOK-ING u suradnji sa socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca, uspješno je testirala svoje pilot postrojenje za obradu otpadnog tekstila iz kojeg proizvodi vodik, a koje je predstavljeno na završnoj konferenciji tog razvojnog projekta, prenosi portal Medjimurski.hr.

1. DOK-ING otpad, foto Pixabay
Foto: Pixabay

Radi se o projektu u vrijednosti od 700.000 eura sufinanciranom iz Norveškog fonda za inovacije. Cilj projekta je bila razviti prvo LOOPER postrojenje za tekstilni otpad, čime se mijenja paradigma obrade tekstilnog otpada, koja je danas isključivo spaljivanje i odlaganje na odlagalište.

Svjetska modna industrija proizvede više od 92 milijuna tona tekstilnog otpada godišnje koji se zbrinjava odlaganjem ili spaljivanjem, dok se manje od jedan posto odjeće reciklira u novu odjeću. EU procjenjuje da je potrošnja tekstila po stanovniku u 2020. godini iznosila 14,8 kg za razliku od 10,1 kg u 2003. godini, što pokazuje eksponencijalni rast problema i zbog čega je EU donijela ambiciozne ciljeve u pogledu zbrinjavanja. Međutim, kako ističe i Medjimurski.hr, na tržištu do sada nije postojalo odgovarajuće rješenje.

Danica Maljković, direktorica za energiju i održivost u DOK-ING Grupi, pojasnila je kako je njihova zvijezda vodilja u razvoju bila kako osmisliti proces u kojem otpad prestaje biti nešto čega se želimo riješiti i postaje vrijedna sirovina koja stvara novu vrijednost. „Veliko je postignuće što danas imamo inovaciju koja upravo iz otpada stvara energiju. LOOPER sprječava otprilike 275.100 kg emisija CO2 godišnje u usporedbi s konvencionalnim načinima obrade tekstilnog otpada te u potpunosti isključuje potrebu za odlaganjem tekstilnog otpada na odlagalište, što je nedvojbeno najviši tehnološki doseg zelenog i kružnog gospodarstva za tekstil“, naglasila je Maljković.

Tim DOK-ING Indeloop, tvrtke članice DOK-ING Grupe, razvio je inovaciju za preradu jedne tone tekstila dnevno koja ne samo zbrinjava otpad na način koji minimizira njegovo odlaganje, već i iz njega proizvodi dodatnu vrijednost odnosno u ovom slučaju energiju. Inovacija procesom uplinjavanja obrađuje otpadni tekstil i pretvara ga u vodik, pepeo i čađu. Čitav proces je bez emisija u okoliš, a dobiveni pepeo se može dalje koristiti za građevinski materijal poput cigle, dok je primjena vodika u obliku energije i goriva višestruka. Kroz funkcionalni prototip demonstriran u industrijskom okruženju na pilot lokaciji u Čakovcu, DOK-ING je dokazao svoju tehnologiju i, kako ističu, sada mogu ponuditi taj proizvod na globalnom tržištu, prenosi Medjimurski.hr.


Izvor: Medjimurski.hr

ar©tur 2021