IRT 3000

Sadržaj

Na FER-u predstavljen projekt Scinergy

09.02.2024

U utorak, 23. siječnja 2024. godine održano je javno predstavljanje projekta Scinergy kojega provodi Inovacijski centar Nikola Tesla zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), objavljeno je na web stranici FER-a.

3. Scinergy foto web Scinergy
Foto: web Scinergy

Projekt će tvrtkama omogućiti ekskluzivan pristup znanstvenoj ekspertizi u područjima umjetne inteligencije, energetike, elektrotehnike, računarstva, biotehnologije, hrane, agronomije, medicine, fizike i drugih, a tvrtke će biti uparene s onim znanstvenicima čija se ekspertiza najbolje podudara s njihovim potrebama. Cilj je na ovaj način potaknuti razvoj inovativnih poslovnih rješenja, proizvoda i usluga te jačati konkurentnost tvrtki na tržištu, dok će istovremeno znanstvenici imati priliku komercijalizirati rezultate svojih znanstvenih istraživanja i primijeniti ih na tržištu.

Na predstavljanju projekta okupljenima su se obratili dr. sc. Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja, Todor Milchevski, viši stručnjak za privatni sektor u Svjetskoj banci, prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, nasl. prof. dr. sc. Darko Huljenić, ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla te Matija Srbić, koordinator programa Nuqleus i projekta Scinergy.

Srbić je istaknuo, prenosi i Jutarnji list, kako su okupili znanstvenike iz 15-ak vodećih znanstveno-istraživačkih institucija kako bi gospodarstvu pomogli definiranjem okvira suradnje, pravnom podrškom i traženjem izvora financiranja. Na popisu su, među ostalim, FER, PMF, FESB i PBF, Institut za fiziku i Institut Ruđer Bošković. Plan je, naglasio je Srbić, pružiti ekspertizu više od 150 tvrtki u Hrvatskoj, a kako cijeli projekt financira EU i provodi ga se uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Svjetske banke, sudjelovanje je besplatno i za znanstvenike i za tvrtke.


Izvor: web stranica FER-a

ar©tur 2021