IRT 3000

Sadržaj

U Sisku se planira graditi tvornicu za proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za e-vozila

27.01.2023

Nakon što je prije petnaestak godina u napuštenim halama ugasle sisačke željezare otvorio prve pogone tvrtke za proizvodnju keramičkih komponenti za izradu mikročipova Applied Ceramics, što je zapravo podružnica njegove istovjetne kompanije koju je devedesetih godina pokrenuo u kalifornijskom Fremontu, naširoko poznatoj Silicijskoj dolini, hrvatsko-američki poduzetnik Matt Darko Sertić nastavio je s ulaganjima u uzbudljive projekte u rodnom Sisku, piše Jutarnji.hr.

3. Sisak, litij ionske baterije, foto UnsplahSisak, litij ionske baterije, foto Unsplah

Pokrenuo je Kul in, kulinarski institut za učenje vještina kuhanja i menadžmenta, inicirao je Pisak, poduzetnički inkubator, te 2018. godine pokrenuo poduzeće Sunceco koje se bavi proizvodnjom solarnih fotonaponskih modula, baterijskih spremnika, opreme za solarne elektrane, solarne LED rasvjete te punjača za električna vozila.

Sisačka tvrtka dio je Sunceco grupacije, prisutne na europskom, američkom i azijskom tržištu. Izašli su i na tržište Bliskog istoka te je pred njima otvaranje regionalnog ureda u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa planovima za dalje širenje u zemlje MENA regije (Bliski istok i sjeverna Afrika). Upravo za takve aktivnosti sisačka kompanija je aplicirala i realizirala projekt "Internacionalizacija poslovanja - Prozor u svijet", koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Cilj projekta bio je promoviranje naprednih tehnologija u korištenju obnovljivih izvora energije na svjetskim specijaliziranim sajmovima. Ukupno je bio vrijedan više od milijun kuna, od čega je više od 700.000 kuna iznosila europska potpora.

Iako je pandemijske kriza značajno poremetila sajamsku industriju, u Suncecu su uspjeli odraditi sajmove u Americi, na Bliskom istoku i u Njemačkoj, gdje su ostvarili kontakte za nove poslovne akvizicije. Jedan od najvećih poslova ugovorili su na Filipinima, gdje s tamošnjim partnerom razvijaju projekt agrosolarne elektrane od 190 MW koji uključuje i pohranu energije u 56 velikih 2,76 MWh baterija. Cijeli projekt težak je oko 285 milijuna dolara i trebao bi biti završen do kraja 2023. godine. Svi njihovi proizvodi razvijaju se u Fremontu, gdje se i testiraju, a nakon toga ulaze u fazu masovne proizvodnje. U Sisku na njima radi dvadesetak ljudi, odnosno oko 200 ukupno u Sertićevoj grupaciji na prostoru bivše željezare.  No, najuzbudljiviji projekt u Sisku tek trebaju realizirati - tvornicu za industrijsku proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila i baterijske spremnike energije kapaciteta 2 GWh godišnje. U ovom trenutku se baterijski članci ne proizvode nigdje u Europi, već se svi uvoze iz Amerike, Dalekog istoka, odnosno Japana, ističe Jutarnji.hr. O ovom segmentu proizvodnje ovisi razvoj cijele autoindustrije. Upravo na tim činjenicama u Sisku temelje poslovne planove za širenje u ovaj segment brzorastuće industrije. Tvornica bi se gradila tik do postojećih pogona na 56.000 kvadrata, hale bi zauzele oko pola tog zemljišta, zaposlilo bi se oko 320 ljudi, a investicija je teška 220 milijuna eura. Kompanija je već aplicirala projekt EU fondovima za sufinanciranje.

ar©tur 2021