IRT 3000

Sadržaj

BMW, Audi, Volkswagen, Rolls Royce i Porsche proizvode se na strojevima iz Cerne i Gradišta

25.01.2023

Velikani autoindustrije, kao što su BMW, Audi, Volkswagen, Rolls Royce i Porsche, već godinama ne mogu zamisliti svoju serijsku proizvodnju automobila bez alata i naprava iz Hrvatske, točnije iz Cerne i Gradišta, mjesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojima svoje proizvodne pogone ima tvrtka Multinorm koju su osnovali otac i sin, Milan i Alen Magdić, piše Jutarnji.hr.

2.BMW, Audi, VW proizvodnja, foto PixabayBMW, Audi, VW proizvodnja, foto Pixabay

Sve je krenulo kada je Milan Magdić svoje dugogodišnje iskustvo rada u BMW-u kao konstruktor odlučio dodatno primijeniti u praksi otvaranjem proizvodnog pogona u Hrvatskoj. Suradnja s BMW-om je uspješno uspostavljena preko bivše matične tvrtke Nexus gdje su strani partneri u suradnji s obitelji Magdić pokrenuli proizvodnju koja se bazirala na bravarskim poslovima, a onda su u želji za modernizacijom i povećanjem proizvodnje pokrenuli dio strojne obrade.

Multinorm se specijalizirao za proizvodnju alata i naprava koji se koriste u automobilskoj industriji, najviše u samom procesu automatizacije rada proizvodnje automobila, odnosno u procesima sastavljanja karoserija automobila. Moderni proizvodni pogon Multinorma u Gradištu izgradili su 2018. godine i u njemu se radi dio strojne obrade i montaže te dovršavaju finalni proizvodi. Za taj su projekt vrijedan 40 milijuna kuna značajan dio novca povukli i iz fondova EU, a krenuli su i s realizacija novih projekata koji će dodatno oplemeniti ovaj objekt, ali i značajno utjecati na uštede u proizvodnji, kao i zaštitu radnika te okoliša.

Mogu se pohvaliti projektom o kojem su počeli razmišljati još 2018. godine -  solarnom elektranom. Kako ističu u kompaniji, nadopunili su projekt i uštedom na LED rasvjeti te kupovinom novih strojeva za pogon u Gradištu. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 7.599.555,86 kuna, za koji im je bespovratno odobreno 3.906.839,79 kuna. Do sada je završen projekt LED rasvjete u kojem su zamijenili 163 industrijske svjetiljke u proizvodnom pogonu. Prema njihovim izračunima, ušteda iznosi 143.000 kWh godišnje, a projektom smanjuju i emisiju CO2 za 20 tona godišnje.

Pri samome je kraju i instalacija fotonaponskog sustava snage 499 kWh. Kako napominju u tvrtki, projektirali su je s jačim industrijskim panelima iz SAD-a koji imaju snagu od 555 W i učinkovitost apsorpcije svjetlosti 21,4 posto. Takva elektrana godišnje također donosi uštede, a u okviru projekta definirano je da će zadovoljiti 61 posto njihove potrošnje. Također, elektrana će uštedjeti i 86 tona CO2 godišnje.

Treća mjera u sklopu projekta je nabava dva nova 5-osna CNC stroja koji će zamijeniti devet starih strojeva, piše Jutarnji.hr.

ar©tur 2021