IRT 3000

Sadržaj

InfoDom u sklopu CEKOM Food&Rural projekta razvio platforme za agritehnološki sektor

13.01.2023

Tvrtka InfoDom uspješno je zaključila projekt CEKOM (Centar kompetencija) Food&Rural za digitalnu transformaciju prehrambene industrije na ruralnim područjima koji je s partnerima, Zavodom za informatičku djelatnost Hrvatske (ZIH) i Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) te Inovacijskim centrom Nikola Tesla, kao suradnikom na projektu, započela u svibnju 2020. godine, piše Poslovni.hr.

3. Infodom, UnsplashInfodom, Unsplash

Ispunjeni su očekivani ciljevi projekta – razvijeno je osam platformi koje su besplatne za sve korisnike, omogućena apsorpcija digitalne transformacije i industrije 4.0 u ruralnim područjima, otvoreni su potencijali za konkurentnost subjekata u ruralnim područjima te prilike za ubrzani društveni razvoj i očuvanje naseljenosti ruralnih područja.

Kroz aktivnosti istraživanja i razvoja provedenih u projektu, stvoren je digitalni ekosustav agrotehnoloških rješenja za uspješnu komercijalizaciju CEKOM rezultata koji se odnose na razvoj mehanizama učinkovitijeg korištenja resursa primjene znanja i inovacija u proizvodnji, preradi i distribuciji hrane, a sustav će kontinuirano povezivati međusobno komplementarne skupine poduzeća, ljudi ili stvari koji dijele standardizirana rješenja.

Projekt je rezultirao s osam novih proizvoda na tržištu koji zajedno čine jedinstvenu cjelinu: IoT platforma, sustav za podršku odlučivanju, distribucijska platforma za hranu, portal za razvoj ekosustava, sustav kontrolnih listi i samoprovjere, baza znanja, BigData platforma i portal zdravstvenog odnosno ruralnog turizma. Sve platforme besplatne su za korisnike, a registracija je jednostavna i brza.

Centar kompetencija za digitalnu transformaciju prehrambene industrije na ruralnim područjima sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj s ukupnom vrijednosti od 13.140,060,37 kuna, od čega je iznos bespovratnih sredstava 7.762.038,35 kuna. Projekt je započeo u svibnju 2020. godine te je uspješno okončan 4. siječnja 2023. godine. U projektu je sudjelovalo 30-tak stručnjaka raznih profila. Od strane ZIH-a sudjelovalo je pet stručnjaka, dok je ZIH bio nositelj jednog i sudionik u tri projektne aktivnosti. Krajnji cilj komercijalizacije projekta je razvoj ljudskog kapitala kroz unaprjeđenje znanja, sposobnosti i vještina te kontinuirano povećanje aktivnosti istraživanja i razvoja, prenosi Poslovni.hr

ar©tur 2021