IRT 3000

Sadržaj

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji blago pao

09.01.2023

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u studenome prošle godine bio je veći za 0,1 posto u usporedbi s listopadom, dok je prema studenom 2021. manji za 0,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koje prenosi Tportal.

1. ind radnici, foto UnsplashInd radnici, foto Unsplash

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini porastao za 0,1 posto, u rudarstvu i vađenju također za 0,1 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,2 posto. U sklopu prerađivačke industrije najviše je porastao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 9,3 posto, proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za šest posto te u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za pet posto. Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 2,8 posto, u popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 1,2 posto te u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 1,1 posto.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u rudarstvu vađenju je pao za 4,6 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,1 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom porastao za 0,1 posto. U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 19,1 posto, proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 6,2 posto, popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 4,3 posto,  proizvodnji namještaja, za četiri posto, proizvodnji tekstila, za 3,5 posto, itd. Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 40 posto, tiskanju i umnožavanju snimljenih zapisa, za 8,8 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za sedam posto, ostaloj prerađivačkoj industriji, za 6,5 posto, itd. Broj zaposlenih u industriji u prvih jedanaest mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani pao je za 0,6 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do studenog ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani veća je za 2,3 posto, prenosi Tportal.

ar©tur 2021