IRT 3000

Sadržaj

Industrijska proizvodnja pala drugi mjesec zaredom

04.01.2023

U Hrvatskoj je u studenom industrijska proizvodnja pala drugi mjesec zaredom na godišnjoj razini , i to oštrije nego mjesec dana prije, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u posljednjem tromjesečju 2022. godine, javlja Tportal.

2. Industrija, foto PixabayIndustrija, foto Pixabay

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da je industrijska proizvodnja u studenome 2022. pala 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni prošle godine skliznula dva posto.To je drugi mjesec zaredom kako je proizvodnja pala, i to oštrije nego u listopadu, kada je oslabila 0,3 posto na godišnjoj razini. Pad proizvodnje u studenome na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 5,8 posto, u proizvodnji energije. Po istoj stopi pala je i proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja intermedijardnih proizvoda skliznula 5,3 posto. S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je 4,8 posto na godišnjoj razini, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda ojačala 0,9 posto. U prvih 11 mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 1,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Pad industrijske proizvodnje dva mjeseca zaredom ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u četvrtom tromjesečju ove godine. U trećem je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je bio već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, no sporiji je rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 8,7 posto, prenosi Tportal.

ar©tur 2021