IRT 3000

Sadržaj

Žito i E.ON dogovorili izgradnju solarne elektrane

20.05.2022

Žito grupa, vodeća poljoprivredna i prehrambena grupa u Slavoniji koja trenutno ima više od 1.350 zaposlenih, i E.ON Solar, tvrtka iz sastava grupe E.ON Hrvatska, ugovorili su izgradnju solarne elektrane na lokaciji Tvornice ulja Čepin uz očekivane uštede 2,6 GWh na godinu, čije puštanje u pogon se očekuje tijekom lipnja, prenosi portal N1.

3. Žito Uljara, foto Žito grupaŽito Uljara, foto Žito grupa

Kako su priopćile te dvije tvrtke, ne navodeći vrijednost investicije, nova solarna elektrana, uz sedam koje Žito već ima, nastavak je održive energetske i ekološke strategije grupe. Fotonaponske elektrane, ističu, smanjenju količinu energije koju treba kupovati za pojedine lokacije, čime se utječe na trošak proizvodnje te naposljetku i na CO2 otisak, budući da Žito grupa čini 0,3 posto ukupne potrošnje električne energije Republike Hrvatske. „Strategiju ulaganja u fotonaponske elektrane donijeli smo prije dvije godine i od tada se intenzivno razvijaju projekti, a trenutno ih je 20-ak u raznim fazama. Do sada je u rad pušteno sedam fotonaponskih elektrana ukupne snage 2,3 MW, a nova u Tvornici ulja Čepin od 2 MW bit će najveća u grupi”, naglasio je član Uprave Žito grupe Jozo Ljubičić.

Kroz svoja četiri bioplinska postrojenja godišnje Žito od organskih ostataka s farmi i ratarske proizvodnje proizvede 43 GWh električne energije, što premašuje ukupnu potrošnju električne energije svih članica grupacije zajedno, a do kraja 2025. proizvodnja energije bi trebala biti dvostruko veća od potrošnje.

Direktor i član Uprave E.ON Solara Jurica Gregurić istaknuo je kako suradnja sa Žitom predstavlja zaokruženu održivu energetsku priču uz kupca koji je odavno prepoznao važnost ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi postigao energetsku samodostatnost koja je dobila na važnosti u svjetlu energetske krize. Iako projekt predstavlja određenu kompleksnost u pogledu projektiranja i postavljanja, imajući na umu da je dio elektrane na zemlji, a dio na krovovima, Gregurić je naglasio da su zahvaljujući iskustvu i stručnosti svojih inženjera uspjeli i ovaj projekt privesti kraju.

N1

ar©tur 2021