IRT 3000

Sadržaj

Uskoro prve 5G radionice za poduzetnike u Hrvatskoj

16.05.2022

Leslie Shannon, renomirana stručnjakinja iz globalno poznatog telekomunikacijskog diva Nokia, održala je nedavno u prostorima HUB385 predavanje za poduzetnike pod nazivom 'Early Signals, Future Scenarios', prenosi Tportal.hr.

1. 5G radionice, foto Unsplash5G radionice, foto Unsplash

Predavanje, održano u organizaciji HGK i Nokije, okupilo je stručnjake iz različitih industrija kao što su Serengeti, SofaScore, Hrvatski Telekom i EON, predstavnike obrazovnih institucija poput Algebre i FER-a, kao i predstavnike Vlade RH iz resornih ministarstava.Shannon je na predavanju govorila o novim mrežnim arhitekturama, vizualnoj analitici, upravljanju robotima i dronovima, AR/VR/XR tehnologijama i metaverzumu kao najnovijem buzzwordu u ovom području, a dotaknula se i uloge 5G mreže u današnjem svijetu te načina kako koristiti mogućnosti 5G mreže kao ključne poluge za iskoristivost svega što ona danas omogućuje zahvaljujući razvoju najnovijih tehnologija. Shannon je inače voditeljica Odjela za istraživanje ekosustava i trendova za Nokiju. Usredotočena je na prepoznavanje tehnoloških disrupcija i prilika za Nokiju i njezine kupce, uključujući razvoj tehnologije 5G u robotici, dronovima, vizualnoj analitici i cloud gamingu, s naglaskom na proširenu i virtualnu stvarnost.

Suradnja HGK i Nokije nastavlja se prvom 5G Akademijom u Hrvatskoj, najavila je Tajana Kesić Šapić, voditeljica Odjela za industriju HGK. U sklopu Akademije će biti održane četiri virtualne 5G radionice. „Na radionicama će polaznici moći saznati više o tome što čini 5G jedinstvenom mrežom u podršci procesu digitalizacije različitih gospodarskih grana i koji su temelji provedbe transformacije koju nam donosi. Radionice su namijenjene tvrtkama iz svih gospodarskih grana, a cilj im je omogućiti alate za provedbu uspješne digitalne transformacije u svojim poslovnim procesima', izjavila je Šapić. Prva radionica na kojoj će biti istaknute ključne prednosti koje donosi 5G, kao i razlike u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, bit će održana 24. svibnja.

Peta generacija mobilne mreže u Hrvatsku je stigla prije dvije godine te će donijeti revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici i brojnim drugim industrijama. Smatra se značajnom poput otkrića struje ili prvog automobila, piše Tportal.

Tportal.hr

ar©tur 2021