IRT 3000

Sadržaj

Hrvatska tvrtka predstavila robotsku flotu za podzemno rudarenje

11.04.2022

Hrvatska kompanija DOK-ING predstavila je inovativnu električnu robotsku flotu daljinski upravljivih strojeva za podzemno rudarenje platine, tzv. Electric narrow reef equipment (NRE), jedinstvenu takvu flotu u svijetu, prenosi Jutarnji.hr.

1. DOK-ING, foto DOK-INGDOK-ING, foto DOK-ING

Kako je rečeno tijekom prezentacije, inovativni roboti predstavljaju tehnološki najnaprednije strojeve u rudarstvu i jedini u svijetu omogućavaju proizvodnju platine iz ultra niskih profila. Robotizacijom procesa strojevi povećaju sigurnost i podižu učinkovitost proizvodnje platine do 70 posto. Osnivač i vlasnik DOK-ING-a Vjekoslav Majetić rekao je da je njegova tvrtka poznata po izvoznom programu, a  inozemstvo je njihova interesna zona pa će i novi strojevi najviše raditi u svjetskim rudnicima. Siguran je da će DOK-ING  imati više narudžbi od svjetskih kupaca od onoga što mogu godišnje proizvesti. Majetić je naglasio i da su s predstavljenim proizvodnim pogonom robotske flote za rudarenje u svjetskom vrhu brige za okoliš, budući da su strojevi u potpunosti na električni, odnosno baterijski pogon.

Voditelj Programa rudarstva u DOK-ING-u Luka Petro rekao je kako nova robotska flota smanjuje rizik za ljude ne izlažući ih opasnosti te tako spašava ljudske živote. To je, naveo je, jedina flota u svijetu koja omogućuje mehanizaciju i eksploataciju iz ultra niskih proizvodnih panela koji su niži od 1,7 metra. „Smanjenjem visine povećava se koncentracija rude, a mehanizacijom se povećava produktivnost i sigurnost radnika”, rekao je Petro, dodavši da je NRE oprema jedinstvena u nekoliko pogleda. Potpuno je električna te  je na taj način u rudnicima smanjena buka, smanjeni su ispušni plinovi te je smanjen ukupni ugljični otisak. Flota je, nadalje, daljinski upravljiva pa eliminira prisutnost ljudi u nesigurnim područjima – rudnicima. Isto tako, uz gusjenični i elektro pogon strojevi mogu raditi na nagibima od 22 stupnja, a što rudarskim kompanija omogućuje da proizvode iz sekcija rudnika koje su do sada bile nedohvatljive i ekonomski neisplative.

DOK-ING-ova NRE flota sastoji se, inače, od tri stroja koji zajedno upotpunjuju proces bušenja, čišćenja i sidrenja.

Jutarnji.hr.

ar©tur 2021