IRT 3000

Sadržaj

Brodosplit privremeno zaustavlja proizvodnju zbog rata u Ukrajini

06.04.2022

Predsjednik uprave DIV grupe i Brodosplita Tomislav Debeljak otkrio je da je trenutno 60 milijuna eura vlastitih sredstava kompanije blokirano, zbog čega su se našli u izuzetno dramatičnoj situaciji pa privremeno, dok se to ne riješi, zaustavljaju proizvodnju, prenosi portal N1.

2. Brodosplit, foto BrodosplitBrodosplit, foto Brodosplit

Debeljak je rekao da su pogođeni ratom u Ukrajini jer financiraju gradnju dva broda – Golden Horizona i Janssoniusa – sredstvima VTB Europe, banke u ruskom vlasništvu sa sjedištem u Frankfurtu. „Ta banka, zbog činjenice da joj je vlasnik VTB Rusija, podliježe značajnim ograničenjima i restrikcijama koje su zbog rata u Ukrajini nedavno uvedene. Situacija u kojoj smo se našli je izuzetno dramatična jer je VTB zaustavio sve daljnje isplate po svim kreditima zbog situacije u Ukrajini, što nas je zablokiralo. Kako bismo zaštitili i Brodosplit i DIV grupu, a i sve ostale dionike našeg poslovanja, zaustavljamo brodograđevnu djelatnost dok se ne riješi financiranje“, izjavio je Debeljak.

Prema VTB banci su izloženi Brodosplit, DIV Grupa i država. Zbog veličine problema i žurnosti, otkrio je Debeljak, pokrenuli su inicijativu prema Vladi i Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) da taj iznos kredita preuzme domaća razvojna banka jer niti jedna komercijalna banka u ovom trenutku to ne može odraditi. HBOR, s druge strane, ima i znanja i snage i potencijal za refinanciranje.

Napomenuo je i da kompanija ima problem s dobavom dijela materijala, a još više sa značajnim porastom cijena energije, repromaterijala, transporta. Krizna situacija u Ukrajini i problem s VTB-om dogodili su se u trenutku iznimno dobre perspektive za Brodosplit. „Ugovorili smo nekoliko novih projekata ukupne vrijednosti oko 270 milijuna eura, između ostalog gradnju polarnog kruzera i luksuzne jahte, gradnju 15 ophodnih brodova za Egipat, a u završnoj fazi su pregovori o gradnji još dvije jahte i rezidencijalnog broda vrijednih ukupno oko milijardu eura, o čijim detaljima i pojedinačnim vrijednostima ne možemo u ovom trenutku javno govoriti”, rekao je Debeljak. Trenutno, dodao je,  imaju problem jer još nisu dobili državna jamstva, što je povezano sa situacijom s VTB bankom, stoga ti ugovori već pet mjeseci nisu osnaženi. No, kako je istaknuo, nadaju se skorom rješavanju problema – više sile s VTB bankom i financiranja projekata, što bi omogućilo nastavak projektnih aktivnosti.

N1

ar©tur 2021