IRT 3000

Sadržaj

Počelo polaganje podmorskog kabela između Postira na Braču i Dugog Rata

04.03.2022

Projekt zamjene podmorskih 110 kV kabela na jadranskim otocima kojeg provodi Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS-a) vrijedan je 440 milijuna kuna, a ovih dana je predstavljen u Postirama na otoku Braču gdje se ujedno polaže prva dionica od 7300 metara s otoka Brača do Dugog Rata, izvijestili su iz HOPS-a.

3. Polaganje kabela, foto HOPS
Polaganje kabela, foto HOPS

„Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) projekt je uvrstilo na Listu strateških projekata Vlade RH i u potpunosti se financira iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO) 2021.-2026. godine, bespovratnim sredstvima“, rekao je Ivo Milatić, državni tajnik u MINGOR-u, te naglasio da današnji dan predstavlja početak ulaganja države u prijenosnu i distribucijsku mrežu u cilju jačanja kapaciteta za opskrbu otoka, a ujedno i budućnost za evakuaciju obnovljivih izvora energije koje će biti moguće proizvoditi i na otocima.

Realizacija projekta namjerava se izvršiti u dvije faze. U prvoj fazi, zamijenili bi se kabeli koji nisu u funkciji i imaju najveći energetski prioritet,  KB 110 kV DUGI RAT – POSTIRA i KB 110 kV CRIKVENICA – KRK. Navedeni, postojeći kabeli položeni su tijekom 1968. i 1972. godine. Riječ je o prioritetnim dionicama – kopno-Brač i kopno-Krk, u ukupnoj duljini od 13 km podmorskog kabela, koji se u narednih tjedan dana planiraju polagati i povezivati s obalnim dijelom dionica. „Cilj projekta je osigurati pouzdanu i sigurnu opskrbu kupaca na jadranskim otocima“, istaknuo je Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave HOPS-a, te naglasio da okosnicu napajanja, naročito velikih otoka, čine 110 kV kabeli. To je posebno izraženo u ljetnim mjesecima kada su najveća opterećenja mreže. U slučaju kvara na nekoj od kabelskih veza ugrožena je sigurnost napajanja otoka električnom energijom, jer se na nižim naponskim razinama ne može isporučiti dostatna snaga, što može rezultirati potencijalnim teškoćama s isporukom električne energije.

Za prve dvije dionice ukupno ugovoreni iznos kabela i radova iznosi 91 milijun  kuna, a nositelj ugovora je Končar – inženjering. Za preostale četiri dionice kojima se povezuju Brač-Hvar i Korčula te Krk-Cres-Lošinj raspisan je javni natječaj za nabavu podmorskih kabela i polaganje istih s rokom nuđenja krajem ožujka 2022. godine. Planirani termin isporuke i polaganje ovih dionica je lipanj 2024. godine. Procijenjena vrijednost nabave za drugu fazu realizacije projekta iznosi 325 milijuna kuna.

HOPS-a

 

ar©tur 2021