IRT 3000

Sadržaj

Inovativna IT rješenja u službi obnovljivih izvora energije

23.02.2022

U organizaciji IT Sistema, 10. veljače 2022. održana je panel diskusija 'Fieldwork4RES' u prostorijama Clubhouse Golf. Razvoj integriranog rješenja za upravljanje imovinom i podršku investicijskim procesima projektiranja, planiranja i provedbe izgradnje obnovljivih izvora energije 'Fieldwork4RES' zahtijeva konstantnu razmjenu informacija između IT sektora i sektora obnovljivih izvora energije.

2. IT rješenja, foto IT sistemiIT rješenja, foto IT sistemi

Ponukani time IT Sistemi su organizirali ovu panel raspravu koja je sufinancirana od strane Europske Unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Inicijativa je pokrenuta kako bi se obradile pojedine teme kao što su regulatorni okviri za obnovljive izvore energije kao i izazovi koji donose investicijski procesi.

Gosti prvog panela 'Regulatorni okviri za obnovljive izvore energije i izazovi investicijskih procesa' bili su stručnjaci u svom području: Kristina Čelić (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja), Maja Pokrovac (Obnovljivi izvori energije Hrvatska), Mario Klarić (Professio Energia), Bojan Reščec (RP Global) i Andro Bačan (Energetski institut Hrvoje Požar). Istaknuto je kako je u posljednje vrijeme neupitan interes za razvoj i ulaganje u obnovljive izvore energije. Panelisti su se složili da su IT rješenja dobrodošla u svrhu olakšanja i ubrzanja procesa. S obzirom na to da je među najvećim poteškoćama u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije, proces ishodovanja dozvola, očigledna je potreba za postojanjem IT sustava koji bi pomogao u vođenju kroz kompleksne regulatorne uvjete. Od izuzetne je važnosti implementacija novih IT rješenja kako bi se digitalizacija čitavog procesa mogla odvijati bolje i kvalitetnije. Ključne stavke u tome imaju strukturiranost podataka s mogućnošću predaje iz jednog u drugi sustav kao i povezivanje s postojećim sustavom eDozvola. Naravno, sve treba biti ispraćeno usklađivanjem tijela za provedbu donesenih zakonskih okvira na razini RH u sferi okoliša, energije i građevine kao i podzakonskim aktima koji će definirati provedbeni okvir.  Zaključno je istaknuta važnost izrade nove verzije središnjeg Registra obnovljivih izvora energije i kogeneracije te povlaštenih proizvođača čime bi se pratili projekti u svim fazama procesa. Navedeno svakako treba pratiti i konkretnija suradnja s lokalnim samoupravama čime bi se postigao ključ uspjeha. Druga panel

U sklopu drugog dijela panel diskusije pod nazivom 'BIM alati i CDE rješenja u sektoru obnovljivih izvora energije' razvila se konstruktivna rasprava na temu zašto je sektoru obnovljivih izvora energije potreban Common Data Environment (CDE) i kakve su mogućnosti znanstvene suradnje na BIM (Building Information Modeling) modelima. Sudjelovali su eminentni stručnjaci u svom području: Marko Delimar (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb), Vedran Orešić (Tech Data), Nikola Karadža (Professio Energia) i Josip Živković (RP Global). Istaknuto je kako je pozitivno što je primjena BIM alata i CDE rješenja već zaživjela u praksi u građevinskom sektoru, većinom u infrastrukturnim projektima i izgradnji zgrada. U EU-u već postoji obaveza korištenja BIM alata za određene vrste projekata. Na kraju je poručeno da sektor obnovljivih izvora energije svakako treba valorizirati vrijednosti koje BIM i CDE doprinose u fazama planiranja, projektiranja i održavanja.

Projekt 'Fieldwork4RES' je, uzgred, financiran u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova putem natječaja 'Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II', a započeo je u kolovozu 2020. godine i traje do kolovoza 2023. godine. Korištenje obnovljivih izvora energije dugoročno doprinosi diversifikaciji proizvodnje energije i sigurnosti opskrbe, smanjenju ovisnosti o uvozu energenata, smanjenju utjecaja uporabe fosilnih goriva na okoliš, povećanju konkurentnosti i otvaranju novih radnih mjesta.

ar©tur 2021