IRT 3000

Sadržaj

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle 16 posto

17.01.2022

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prosincu prošle godine su porasle za 16 posto u odnosu na isti mjesec 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), što je 10. mjesec za redom da rastu na godišnjoj razini, prenosi portal N1.

1. industrijska proizvodnja, foto PixabayIndustrijska proizvodnja, foto Pixabay

Rast godišnje stope proizvođačkih cijena započeo je ožujku ove godine i iznosio je 3,5 posto, a u idućim mjesecima se intenzivirao. U listopadu je taj rast dosegnuo 16,4 posto, a u studenom 16,6 posto, što je bio najveći skok od kada se prate ti podaci, odnosno od siječnja 2011. godine.

U odnosu na studeni lani, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prosincu su bile 0,4 posto više. Statistika pokazuje da su na rast proizvođačkih cijena dobrim dijelom utjecale cijene energije. Naime, ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u prosincu lani u usporedbi sa studenim one više za 0,6 posto, a u usporedbi s prosincem 2020. za 4,9 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom su tržištu u prosincu na mjesečnoj razini pale za 0,2 posto, a na godišnjoj su porasle za 11,4 posto.Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u prosincu lani porasle za 0,8 posto u odnosu na studeni, dok su prema prosincu 2020.porasle za 19,6 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u prosincu su u usporedbi sa studenim na domaćem tržištu proizvođačke cijene energije porasle za 1,5 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,7 posto, kapitalnih proizvoda i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, na domaćem su tržištu na mjesečnoj razini najviše porasle cijene u rudarstvu i vađenju za 11,9 posto te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,5 posto.Istodobno su cijene u prerađivačkoj industriji pale za 0,7 posto, dok su u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale stabilnost.

Rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini na domaćem tržištu DZS registrira od veljače ove godine, od kada njihov rast neprestano ubrzava te je od svibnja stopa iznad sedam posto – u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine proizvođačke su cijene na domaćem tržištu porasle za 7,3 posto, u lipnju za 7,8 posto, u srpnju za 8,7 posto, u kolovozu za 10,2 posto, a u rujnu je zabilježen daljnji porast, za 13,7 posto u odnosu na rujan lani. U listopadu je taj rast iznosio 19,6 posto, u studenom 19,8 posto, da bi u prosincu usporio i iznosio 11,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj su razini na domaćem tržištu najviše porasle proizvođačke cijene energije, za 57,6 posto.

Proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda u prosincu 2021. prema prosincu 2020. su porasle za 7,7 posto, kapitalnih proizvoda za 2,8 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,7 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,6 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, na godišnjoj su razini najviše, za  276,7 posto porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju. Pritom su proizvođačke cijene u vađenju sirove nafte i prirodnog plina porasle čak 575,8 posto.

Proizvođačke cijene u prerađivačkoj industriji su prosincu lani u odnosu na prosinac 2020. porasle za 10,5 posto. U okviru prerađivačke industrije najveći rast, za 60,8 posto, bilježe cijene u proizvodnji rafiniranih naftnih derivata. Proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji na godišnjoj su razini porasle za 8,7 posto, a u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,1 posto, pokazala je statistika DZS-a.

Izvor: N1

ar©tur 2021