IRT 3000

Sadržaj

Izgradnja nove ljevaonice aluminijskih blokova u Impol-TLM-u strateški projekt

14.01.2022

Vlada Republike Hrvatske potvrdila je prijedlog odluke o proglašenju projekta 'Rekonstrukcija postrojenja Impol-TLM povećanjem kapaciteta proizvodnje aluminijskih proizvoda izgradnjom nove ljevaonice aluminijskih blokova' strateškim investicijskim projektom, javlja Novac.hr.

3. Impol TLM, foto Facebook Impol TLM3. Impol TLM, foto Facebook Impol TLM

Riječ o prvoj fazi privatnog investicijskog projekta Impol-TLM-a, a vrijednost ukupnih troškova te prve faze, procijenjenih kroz materijalnu i nematerijalnu imovinu, iznosi 182,87 miljuna kuna. Rok realizacije prve faze projekta je kraj 2024. godine. „Ovim projektom planira se izgradnja suvremena ljevaonica, tehnološki dovršena sukladno najboljim raspoloživim tehnikama na tržištu, konačnog kapaciteta 200.000 tona aluminijskih blokova godišnje. Projekt je od ključne važnosti za pretapanje vlastitog i povratnog otpada, sukladno s ISO 14021, osiguravajući odgovarajuću fleksibilnost i veću dodanu vrijednost sukladno s novim zelenim tehnologijama za trajno održive proizvode. Građenje je predviđeno u fazama, a svaka od faza predstavlja jednu liniju za lijevanje i taljenje. U početnoj fazi potrebno je pripremiti i veći dio vanjske infrastrukture“, istaknuo je Bojan Kropf, predsjednik uprave Impol-TLM .

Naglasio je da je u zadnjih pet godina realizirano niz investicija unutar same tvornice. Među njima je instalacija nove peći za zagrijavanje i homogenizaciju blokova unutar tople valjaonice, pokretanje nove razrezne završne linije i modernizaciji toplovaljanog stana s implementacijom umjetne inteligencije te niz projekata koji se odnose na podizanje razine sigurnosti rada bilo od protupožarne strane ili od strane zaštite na radu.

Inače, slovenski proizvođač aluminija Impol 2016. godine preuzeo je šibensku Tvornicu lakih metala (TLM) i u njoj obnovio proizvodnju, a tvrtka je zaživjela pod imenom Impol-TLM.

Novac.hr

ar©tur 2021