IRT 3000

Sadržaj

Tehnix dobio nagradu za inovaciju godine

10.01.2022

Inovacija Đure Horvata i njegove tvrtke Tehnix – 'Tehnologija za bioreaktorsko kompostiranje i proizvodnju EKO komposta' - osvojila je nagradu 'Inovacija godine 2020', odlučila je tako Udruga inovatora Hrvatske, piše Poslovni.hr.

1. Tehnix, foto Facebook TehnixTehnix, foto Facebook Tehnix

Nakon natječaja, ocjenjivački sud Udruge je odredio tri finalista – tvrtku Tehnix, HS Produkt – inovaciju Marka Filipovića i Igora Stojkovića 'Ćelija za robotsko pročišćavanje srha' te JEL-TOM – inovaciju Franje Pokrajčića 'Mobilne Box barijere – sustav za zaštitu od poplava'.

Preuzimajući nagradu za najbolju inovaciju, Horvat je istaknuo kako njegova kompanija danas zapošljava 600 djelatnika te je odavno prepoznala vrijednost znanja. Dodaje je da im je u realizaciji inovacije pomogla i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) s 10 milijuna kuna, a uloženo je i 20 milijuna kuna vlastitih sredstava. „Imali smo jedan inovativni pristup da se iz biorazgradivog otpada, koji se do sada odlagao na deponije stvarajući velike ekološke probleme, proizvodi kvalitetno organsko gnojivo koje je temelj za proizvodnju zdrave hrane”, pojasnio je Horvat te najavio da će se već iduće godine graditi tri tvornice gdje će se zaposliti 150 stručnjaka.

Inovacija se, inače, razvijala dvije godine uz pomoć akademske zajednice i već sada vlada veliki interes za njom. Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Miljenko Šimpraga naveo je da Sveučilište u Zagrebu i Udruga inovatora Hrvatske već pet godina rade na tome da spoje akademsku zajednicu s gospodarstvom. Zahvaljujući toj suradnji, Sveučilište u Zagrebu je u posljednjih pet godina posjetilo čitav niz sajmova inovacija diljem svijeta gdje su njihovi timovi dobili više od 170 nagrada i priznanja.

Poslovni.hr

 

ar©tur 2021