IRT 3000

Sadržaj

DroneDays: Skup o bespilotnim letjelicama održava se 4. i 5. listopada u Biogradu na Moru

13.09.2021

Drugo izdanje skupa o bespilotnim letjelicama DroneDays održava se 4. i 5. listopada u Biogradu na Moru. Skup organizira Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u okviru projekta AeRoTwin Europske unije, izvijestio je FER.

1. DroneDays, foto Pixabay

Ideja dvodnevnog događanja je okupiti što više sudionika, a pozvani su i vrhunski znanstvenici s europskih sveučilišta, koji će prezentirati aktualne teme iz područja istraživanja i primjena bespilotnih sustava. Na skupu sudjeluju i piloti koji imaju više od tisuću sati leta s bespilotnim letjelicama koji će govoriti o iskustvima korištenja takvih sustava.

Akreditirani posjetitelji će moći saznati više o aktualnim temama iz zračne robotike. Neke od njih su istraživanje atmosferskih fenomena flotom bespilotnih letjelica (Simon Lacroix, Francuska), samopozicionirajući rojevi mikro bespilotnih letjelica za rad u stvarnim uvjetima (Martin Saska, Češka) i koordinacija zračne i svemirske robotike (Rafael Fierro, SAD).  Prof. Ivana Palunko sa Sveučilišta u Dubrovniku predstavit će heterogene višeagentske sustave za praćenje i očuvanje morskog okoliša, a LARICS-ov dr. Frano Petric govorit će o sudjelovanju na robotičkim natjecanjima s posebnim naglaskom na iskustvo i rezultate postignute na najvećem svjetskom robotičkom natjecanju Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge (MBZIRC).

ar©tur 2021