IRT 3000

Sadržaj

Photomath dobio investicijsku injekciju od 23 milijuna dolara

23.02.2021

Tvrtka Photomath osigurala je 23 milijuna dolara za nastavak razvoja svoje istoimene aplikaciju za učenje matematike koja po podacima tvrtke ima više od 220 milijuna preuzimanja, objavio je osnivač Photomatha i tvorac te aplikacije Damir Sabol i njegovi partneri-ulagači na online konferenciji za medije.

2. Photomath,Facebook

Prema Sabolovim riječima, prenosi poslovni tjednik Lider,  investicija će prvenstveno biti iskorištena za razvoj softvera temeljnog na umjetnoj inteligenciji te za zapošljavanje novih stotinjak ljudi (većinom na inženjerskim pozicijama) u ovoj godini, odnosno još toliko koliko ih sada ima. Zahvaljujući svježem novcu Photomath može osigurati konkurentne uvjete koji će motivirati stručnjake da se pridruže njihovu timu.

Sabol nije htio iznijeti konkretan podatak koliko je kompanija prihoda ostvarila u prošloj godini, no tvrdi da su oni lani povećani čak deset puta. Rastu prihoda uvelike je pridonijela globalna pandemija budući su diljem svijeta učenici ostajali kod kuće što je na nekim tržištima povećalo preuzimanja aplikacije za učenje matematike i tri puta. Od 220 milijuna dosadašnjih preuzimanja aplikacije svaka četvrta je preuzeta u SAD-u, a 12 posto preuzetih je u Rusiji. U posljednje vrijeme brzo im raste tržište Filipina (devet posto preuzimanja) te Indonezije, Brazila i Italije. S ovih 23 milijuna dolara ukupne investicije u Photomath sada iznose 40 milijuna dolara, što je osnivačima smanjilo udjel u tvrtki na ispod 50 posto, ali je, naravno, znatno uvećalo njihovu vrijednost udjela.

ar©tur 2016