IRT 3000

Sadržaj

Formira se prvi registar tvrtki koje rade u području umjetne inteligencije

14.09.2020

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI pokrenula je uspostavu registra tvrtki, pojedinaca i udruga koje se bave umjetnom inteligencijom, a osim definicije kompletnog tržišta umjetne inteligencije u Hrvatskoj, cilj je stvoriti tzv.AI mapu koja prikazuje različite dionike u tom ekosustavu, piše Poslovni dnevnik. Prvi AI krajolik namjeravaju predstaviti sredinom listopada te pozivaju sve koji su na bilo koji način povezani uz područje umjetne inteligencije da ispune anketu na njihovom webu www.croai.org.

1. registar tvrtki, umjetna inteligencija
Mislav Malenica, predsjednik udruge kaže da žele identificirati sve ključne dionike hrvatskoj AI sustava - od AI startupa do zrelih tvrtki do sustava podrške kroz tijela javne uprave, neprofitne udruge, stručna udruženja. Hrvatski potencijali za AI su iznimno veliki jer proizvodima dovoljnu količinu vrhunskih stručnjaka u obrazovnim ustanovama, a pozicija i veličina zemlja je optimalna za brojne pilote u raznim sustavima.

Udruga CroAI je osnovana u veljači ove godine s ciljem što snažnijeg doprinosa i utjecaja na okruženje i razvoj ove tehnologije u zemlji, a članice su tvrtke poput A1, Perpetuum, Rimac Automobili, Agebra i brojni drugi, njih gotovo 200, od kojih 140 razvoj proizvoda i usluga temelji na umjetnoj inteligenciji. AI Landscape do sad su napravile vodeće svjetske sile poput SAD-a, Kine, Izraela te brojne europske države.

ar©tur 2016