IRT 3000

Sadržaj

Oporavak građevinskih radova nakon tri mjeseca pada

04.09.2020

Nakon tri mjeseca pada, u ovogodišnjem lipnju fizički obujam građevinskih radova u Hrvatskoj je na godišnjoj razini porastao za 8,5 posto, pokazuju objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

3. građevinski radovi
Rast građevinskih radova rezultat je ukidanja mjera zatvaranja gospodarstva, poduzetih s ciljem da se suzbije širenje epidemije Covida-19. Mjere su bile u primjeni od 19. ožujka, uzrokovavši u tom mjesecu pad građevinskih radova po prvi put od veljače 2018. godine, a pad obujma građevinskih radova nastavio se i u travnju i svibnju. Tako je, nakon snažnijeg rasta početkom godine (u siječnju za 8 posto i veljači za 11,9 posto), na godišnjoj razini uslijedio pad fizičkog obujma građevinskih radova u ožujku za 0,9 posto, travnju za 4,7 posto i svibnju za 2,2 posto, dok lipanjski podaci pokazuju da građevinarstvo počinje pokazivati znakove oporavka.

Prema kalendarski prilagođenim indeksima, u lipnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine obujam radova izvedenih na zgradama uvećan je za 9 posto, a na ostalim građevinama za 8 posto. Obujam građevinskih radova, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, porastao je i na mjesečnoj razini, i to za 10,5 posto.

Pritom su građevinski radovi na zgradama povećani 12,2 posto, a na ostalim građevinama za 6,6 posto. U lipnju je na zgradama odrađeno 50,4 posto radnih sati, a 49,6 posto na ostalim građevinama (prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i sl.). Podaci DZS-a o fizičkom obujmu građevinskih radova pokazuju blagi rast u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u razdoblju travanj-lipanj ove godine bio je za 0,3 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine.

Izvorni, neprilagođeni indeksi za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju rast fizičkog obujma građevinskih radova za 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

ar©tur 2016