IRT 3000

Sadržaj

Rimac predstavio novu proizvodnu liniju za C_Two, prepolovit će vrijeme proizvodnje

26.06.2020

RIMAC Automobili otkrili su sljedeću fazu u razvoju C_Two električnog super sportskog automobila - novu proizvodnu liniju. U nedavno otvorenom proizvodnom pogonu tvrtke Rimac u Velikom Trgovišću u Hrvatskoj linija će ubrzati proizvodnju C_Two prototipova potrebnih za konačnu validaciju i testiranje nužnih za homologaciju širom svijeta.

3. Rimac
Sastavljanje svakog C_Two automobila trajat će otprilike pet tjedana, skraćujući vrijeme proizvodnje na pola u usporedbi s principom statične proizvodnje izvan proizvodne linije, koju koriste pojedini drugi proizvođači supersportskih automobila. Novi proces u punom će kapacitetu omogućavati izgradnju četiri finalna proizvodna vozila mjesečno. Ipak, u Rimcu postupak proizvodnje započinje znatno ranije prije samog sklapanja gotovih komponenti na liniji, budući da se veliki broj komponenata i sustava proizvodi u tvornici u Svetoj Nedelji i Velikom Trgovišću, nakon čega se isporučuje do linije montaže vozila.

Nova proizvodna linija podijeljena je u pet glavnih zona, a počinje pripajanjem svih nosača i pričvrsnih točki na karbonsku konstrukciju vozila - tzv. monocoque šasiju. Dvoje tehničara na svakoj sljedećoj stanici zatim nastavljaju sklapanje automobila dio po dio. Podsklopovi poput pogonskog sklopa, armaturne ploče ili prednjeg hladnjaka i drugih dijelova proizvode se i pripremaju izvan linije, u sklopu proizvodnih pogona Rimac Automobila i isporučuju se kompletni za ugradnju na liniju montaže vozila.

Do sada je Rimac proizveo četiri C_Two prototipa, a do završetka procesa testiranja i homologacije potrebno ih je još trinaest, nakon čega slijedi još deset automobila iz pred-serije, koji će se većim dijelom proizvesti ove godine. Potpuni postupak homologacije bez ikakvih prečaca, od prvih koncepata, preko potpunih prototipova do automobila na cesti, trogodišnji je proces. Uvođenjem nove proizvodne linije, Rimac Automobili prve će automobile kupcima isporučiti 2021., za razliku od originalnog plana prije covid-19 krize koji je predviđao isporuke 2020. Finalni dizajn i ime automobila bit će otkriveni ove godine.

ar©tur 2016