IRT 3000

Sadržaj

Javni poziv Đure Đakovića za neobvezujuće iskazivanje interesa za dokapitalizaciju

15.06.2020

Đuro Đaković grupa objavila je javni poziv za neobvezujuće iskazivanje interesa investitora za sudjelovanje u restrukturiranju te grupacije dokapitalizacijom, za što zainteresirani pisma namjere mogu poslati u idućih mjesec dana, do 13. srpnja.

Kako se navodi u objavi na internetskoj stranici Zagrebačke burze, Uprava je temeljem prethodne suglasnosti Nadzornog odbora, kao jednu od mjera u pripremi programa restrukturiranja društva, 10. lipnja ove godine donijela odluku o objavi javnog poziva za prikupljanje indikativnih interesa za sudjelovanju u restrukturiranju društva dokapitalizacijom.

Svrha javnog poziva je utvrđivanje postojanja zainteresiranih investitora za uključivanje u postupak restrukturiranja i dokapitalizacije društva, stoga Đuro Đaković grupa poziva zainteresirane investitore da iskažu svoj interes dostavom pisma namjere u sjedište društva u Slavonskom Brodu, sa zaključnim rokom 13. srpnja 2020. godine u 12 sati.

Poziv je sukladan odluci hrvatske Vlade od 16. siječnja 2020. godine o davanju državnog jamstva Đuro Đaković grupi, kao i odluci glavne skupštine slavonskobrodske kompanije od 26. svibnja, kojima je, između ostalog, utvrđena obveza Uprave, Nadzornog odbora i glavne skupštine oko donošenja svih odluka koje omogućuju ulazak mogućeg strateškog partnera u vlasničku strukturu društva, sukladno programu restrukturiranja, navodi se u objavi. Naime, Vlada je u siječnju dala državno jamstvo za kredit Đuro Đaković grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna.

1. Đuro ĐakovićProces restrukturiranja odvija se sukladno smjernicama Europske komisije o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, a Komisija je 8. svibnja odobrila odluku hrvatske Vlade o državnom jamstvu za kredit u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna. Nedugo nakon Vladine odluke u siječnju potpisan je ugovor Đuro Đaković grupe s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) o kreditu u iznosu 150 milijuna kuna, što je prvi dio od ukupnog iznosa za koji je Vlada dala jamstvo.Naime, riječ je o potpori koja ide u dvije faze - 150 milijuna kuna za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đure Đakovića, odnosno stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih ugovora s kupcima, te plaćanje obveza prema financijskim institucijama kao i obveza prema državi, a preostalih 150 milijuna kuna u kasnijoj fazi, za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đuro Đaković Specijalnih vozila i to za plaćanje dobavljačima, kreditna zaduženja, garancije za dobro izvršenje posla, primljene avanse.

Iz Đuro Đaković grupe su u nedavno objavljenom tromjesečnom financijskom izvješću istaknuli da s obzirom da je Europska komisija u svibnju odobrila potporu za sanaciju kako je to Vlada RH predložila, cjelokupna grupacija ima sada realnu šansu za opstanak.

 

ar©tur 2016