IRT 3000

Sadržaj

SGSP-Hicut

03.08.2018

U tvrtki Wedco na sve strože zahtjeve glede alata te na zahtjevne materijale i strategije obrade, posebice pri obradi tvrdih materijala, reagiraju sa sve boljim i naprednijim alatima. Tako su temeljito obnovili i stablasta glodala sa zaokruženim vrhom iz serije SGSP.

180730-S4Novo razvijena glodala iz serije SGSP-Hicut izrađeni su od kvalitete karbida s najfnijim zrnima, koja osiguravaju potrebnu tvrdoću za obradu u tvrdo, dulju postojanost i veću učinkovitost. Tako se tijekom internih ispitivanja tijekom praktične primjene kod kupaca pokazalo, da nova glodala imaju do 30 posto dulju postojanost, a s time doprinose i bitno većoj pouzdanosti procesa.

Nova stablasta glodala sa zaokruženim vrhom imaju optimiranu geometriju oštrica za bolje odvođenje odvojenih čestica i veću stabilnost alata. Zajedno s dodatnim čimbenicima, kao što su prevlake i optimiranje VSO, novi tip glodala SGSP-Hicut idealan je za obradu u tvrdo do 70 HRC. Posebna pozornost u proizvodnom postupku je posvećena obliku linija zaokruživanja za postizanje optimalnih kontura na obratku.

Kod postupaka tvrdog glodanja obično se ne primjenjuje hlađenje, koje pri optimalnom posmaku niti nije potrebno. Toplina se iz procesa odvaja s odvojenim česticama i mora se pobrinuti za to, da odvojene čestice iz zone rezanja uklanjaju zrak ili minimalna količina maziva. Pri uobičajenom hlađenju s emulzijom se radi velikih temperaturnih razlika u zaštiti protiv trošenja uvijek iznova javljaju napukline u prevlaci (tzv. toplinski šok). U njoj pri tome nastaju naprezanja, koja su posljedica visokih temperatura tijekom odvajanja čestica i zatim brzog hlađenja.

Kako bi izbjegli prijevremeno istrošenje, inženjeri u Wedcu su za nova stablasta glodala sa zaokruženim vrhom iz serije SGSP- -Hicut predvidjeli novu tehnologiju prevlaka, koja omogućuje alate bez slabljenja prevlake. Tako je moguće iskoristiti sve prednosti hlađenja tijekom procesa obrade i ujedno pomagati pri odvajanju čestica. Prevlaka ima za dulju postojanost alata visoku gustoću, fniju strukturu i glađu površinu od uobičajenih višeslojnih sustava. S dodatnim pripremama su nakon postupka nanošenja prevlake uklonjene i zadnje kapljice i prevlaka je dodatno zaglađena za bolje odvođenje odvojenih čestica.

Svi alati iz serije SGSP-Hicut za dodatne prednosti obrađuju se u proizvodnom postupku, kojeg su u Wedcu nazvali VSO i posljednjih godina ga trajno usavršavaju. U postupku nastaje homogenija rezna oštrica, koja je stoga stabilnija. Minijaturni srh, koji nastaje na reznoj oštrici tijekom brušenja, se zagladi i homogenizira za stabilniji rezni klin. Postupak VSO poboljšava i prihvat prevlake na oštricu, jer rezna oštrica s defniranim polumjerom predstavlja stabilnu podlogu za prevlaku i omogućuje sve prednosti tehnološkog razvija prevlaka. Obrada VSO ograničava krhanje oštrica, čak i na mikrorazini. Konačno, u zoni rezanja je smanjen i koefcijent trenja, a u utorima je poboljšano odvođenje odvojenih čestica.

Ukupni rezultat svih nabrojanih pojedinačnih poboljšanja je znatno dulja postojanost alata i iznimno povećanje pouzdanosti procesa glodanja.

www.wedco.at

ar©tur 2016