IRT 3000

Sadržaj

znimno točna analiza električne mreže s pomoću modula EtherCAT

11.07.2018

Klasična automatizacija i mjerenje potrošnje električne energije se sve više isprepliću. Integracija modula EL3783 u standardne upravljačke sustave omogućuje točnu analizu električne mreže za sustave, koji proizvode električnu energiju. Modul omogućuje analizu 3-faznih naponskih sustava do 690 V na šest kanala s istodobnom frekvencijom uzorkovanja do 20 tisuća uzoraka na sekundu izravno u kontroleru.

180708-S5Za svaku od tri faze modul EL3783 uzorkuje napone do 400/690 Vrms i struje do 1 ili 5 Arms, koji se prikazuju kao trenutačne 16-bitne vrijednosti. Mjerenja na 6 kanala se izvode istodobno prema načelu EtherCAT oversampling s razlučivošću 50 µs, dakle bitno brže od ciklusa upravljačkog programa. S primjenom funkcionalnosti EtherCAT Distributed clocks moguće je izvoditi mjerenja sinkrono (< 1 µs) s drugim EtherCAT uređajima u manjim, kao i u većim sustavima. To omogućuje npr. prepoznavanje grešaka, koje se šire preko električne mreže.

Za potrebe proračuna »true RMS« vrijednosti i iskoristivosti sustava ili zahtjevnijih algoritama, kontroleru su na raspolaganju detaljni podaci, koji npr. omogućuju analizu naponskih i strujnih krivulja. Pored toga, EtherCAT modul EL3783 postiže 650 % nominalnog mjernog područja (1 A) s automatskim preklapanjem mjernog područja, što nudi visoku točnost s najvećom greškom mjerenja od svega 0,2 % čitavog mjernog područja.

U kombinaciji s knjižnicom TF3650 – TwinCAT 3 Power Monitoring –modul EL3783 predstavlja visoko dinamički mjerni sustav za detaljnu analizu električne mreže, koji je integriran u standardnu PC upravljačku tehnologiju. Tako se primjerice može odrediti potrebne zahvate na mreži u slučaju padova napona (LVRT – Low Voltage Ride Trough) ili se primjenjuje analiza harmonika za praćenje stanja (condition monitoring) bez dodatnih troškova, koje predstavljaju senzori ubrzavanja.

www.beckofff.com
www.krovel.hr

ar©tur 2016