IRT 3000

Sadržaj

Zeiss Airsaver smanjuje potrošnju stlačenog zraka u vašoj tvrtki

23.05.2018

Pri koordinatnim mjernim strojevima je dovod stlačenog zraka nužno potreban. Kako pak stlačeni zrak predstavlja jedan od glavnih troškova u proizvodnji, tvrtka Zeiss je na tržište uvela patentirani modul Airsaver, koji potrošnju stlačenog zraka drastično smanjuje.

Troškovi po kubnom metru stlačenog zraka mogu iznositi i do 8 centi – ovisno o tome, koliko je visoka cijena električne energije, kakav kompresor se primjenjuje, kakav je radni tlak, koliko je veliko čitavo postrojenje i koliko su visoki troškovi održavanja. U svjetlu rastućih cijena energije i društvene nužnosti da tvrtke djeluju održivo i ekološki, potrošnja stlačenog zraka dolazi sve više u središte pozornosti. Važno je povećavati energijsku učinkovitost, optimalno dimenzionirati postrojenja i posljedično smanjivati potrošnju.

Unatoč tome, da se o toj problematici proteklih godina sve više govorilo, dugo vremena niti jedan proizvođač koordinatnih mjernih strojeva nije se toj problematici ozbiljno posvetio. Bio je prisutan strah, da će se pri štednji stlačenog zraka ugroziti točnost mjernih strojeva. Koordinatni mjerni strojevi imaju naime 20 do 30 zračnih ležajeva, koji smanjuju trenje u vodilicama stroja, koje pomiču ticalo po objektu mjerenja. Manje trenja znači veću točnost – to je bila formula, po kojoj su se posljedično čitavo vrijeme orijentirali proizvođači.

Stoga koordinatni mjerni strojevi troše između 50 i 250 Nl stlačenog zraka u minuti, bez obzira na to, izvodi li stroj stvarno mjerenje ili ne. To je nepotrebni gubitak, koji se s vremenom akumulira u značajan trošak za tvrtku. Istodobno često iskapčanje mjernih strojeva nije rješenje, jer oni trebaju konstantnu radnu temperaturu, koja se uspostavlja tek nakon cca 1 sata djelovanja. Često iskapčanje bi tako negativno utjecalo na mjerni stroj i posljedično na rezultate mjerenja.

ZeissAirsaver.jpg

Modul Zeiss Airsaver iskapča dobavu stlačenog zraka


Iako tvrtka Zeiss već proizvodi koordinatne mjerne strojeve, koji troše prilično manje stlačenog zraka od usporedivih mjernih strojeva drugih proizvođača, unatoč tome se odlučila, da radi ekološke ravnoteže i odgovornosti prema okolišu, razvije rješenje Airsaver. Dodatni elektronski modul Airsaver, kojeg predstavlja kutijica veličine 5 cm x 10 cm, sadrži programsku opremu, koja uključuje i isključuje postojeći ventil za stlačeni zrak. Posljedično se Airsaver, umjesto operatora mjernog stroja, sam odlučuje isplati li se u određenom trenutku isključiti dovod stlačenog zraka. Airsaver mjeri vrijeme, koliko dugo mjerni stroj miruje i nakon određenog vremena (koje možemo podesiti po želji) isključi ventil za stlačeni zrak, bez da isključuje čitav koordinatni mjerni stroj.

Airsaver istodobno dovod stlačenog zraka automatski uključi, kada operater pokrene mjerni program ili dodirne joystick na upravljačkoj konzoli. Kako pri tome svi ostali elementi koordinatnog mjernog stroja ostaju čitavo vrijeme uključeni, Airsaver ne utječe na kvalitetu mjernih rezultata.
 

Uštede


Svaki koordinatni mjerni stroj, opremljen s Airsaverom, može na godišnjoj razini tvrtki uštediti od 1800 do 3700 eura, ovisno o svim gore navedenim parametrima opskrbe sa stlačenim zrakom te naravno o tome, u koliko smjena se odvija proizvodnja odnosno se izvode mjerenja. U tvrtki Zeiss, gdje se u montaži i ispitivanju nalazi u svakom trenutku 40 do 60 različitih koordinatnih mjernih strojeva, uštede u troškovima stlačenog zraka iznose cca 150.000 eura godišnje. Ako uštede preračunamo na npr. 10 godina primjene stroja, one mogu iznositi i 30.000 eura, što bitno utječe a izračun ukupnih troškova investicije. Svi novi koordinatni mjerni strojevi Zeiss – Micura, Contura, Accura i Prismo – već su serijski opremljeni s modulom Airsaver, a u većinu starijih strojeva modul je moguće naknadno ugraditi.

 

ar©tur 2016