IRT 3000

Sadržaj

Još više alata u Autodeskovoj kolekciji za strojarsko projektiranje

07.03.2018

Autodesk je proširio svoju Product Design kolekciju s dva vrlo važna programska alata, Autodesk HSM koji predstavlja kompletno CAM rješenje i Nastran In-CAD, alatom za FEM analizu koji se integrira u Inventor. U skladu s time, od sada se ta kolekcija zove Product Design & Manufacturing Collection.

IRT_foto1.jpgI do sada je Autodeskova kolekcija sadržavala veliki skup programa: Inventor Professional (3D parametarsko modeliranje i izrada tehničke dokumentacije), Factory Design Utilities (osnivanje općih planova i simulacije proizvodnih linija/radionica/pogona), Navisworks Manage (4D simulacije, virtualni hod kroz 3D objekte, upravljanje projektom), AutoCAD i na AutoCAD-u zasnovane specijalizirane aplikacije za pojedine inženjerske struke - AutoCAD Mechanical, AutoCAD Electrical, AutoCAD Architecture, Vault Basic (rješenje za upravljanje podacima), Fusion 360 (Autodeskovo nova, na cloudu temeljena platforma za strojarsko projektiranje), 3ds Max (najpoznatiji alat za vizualizaciju i animaciju), ReCap Pro (obrada i korištenje point cloud laserskih 3D snimaka) plus još nekoliko cloud servisa.

  Inventor HSM kao CAM programsko rješenje do sada je imao tri paketa HSM Professional i HSM Ultimate, dok je HSM(Works) Express ostao i dalje besplatan za sve Inventor i SolidWorks korisnike (2.5D glodanje).

Autodesk je u novu kolekciju dodao najjači paket, HSM Ultimate koji uključuje programiranje  5-osne simultane obrade, tokarenja, tokarskog glodanja s mnogo strategija obrade. Autodesk svojim  korisnicima nudi i široku bazu besplatnih postprocesora za pojedine obradne centre.

Autodesk Nastran In-CAD, temeljen na poznatom NASTRAN solveru, inženjerima omogućava linearnu i nelinearnu (materijalne i geometrijske nelinearnosti, kontaktni problemi) analizu metodom konačnih elemenata te potpunu integraciju s Inventorom. Moguća je analiza i statičkih i tranzijentnih problema (izravnom integracijom i modalno; impulsno opterećenje, stohastičke vibracije) te linearna i nelinearna analiza prijenosa topline.

IRT_foto2.jpgPosebno je zanimljivo da je usprkos ovako značajno unaprijeđenoj kolekciji, Autodesk zadržao iste uvjete nabave kao kod prijašnje kolekcije, te na taj način jedini svojim korisnicima omogućava korištenje gotovo cijelog portfelja svojih CAD/CAM/CAE programa bez dodatnih doplata za pojedine module.

Više informacija možete saznati kod službenog Autodeskovog partnera, tvrtke PRIOR inženjering iz Zagreba, koja je ujedno od Autodeska ovlašteni trening i certifikacijski centar.

ar©tur 2016