IRT 3000

Sadržaj

CMT – proces zavarivanja sa izvorom struje zavarivanja Fronius TPS/i

27.06.2017

S pomoću novog sustava za zavarivanje TPS/i CMT tvrtka Fronius je udružila pametne funkcije najnovije platforme uređaja za zavarivanje s prednostima najstabilnijeg procesa zavarivanja.

Zavarivanje prema sustavu CMT (eng. Cold Metal Transfer) daje iznimne rezultate za različite materijale, dok inovativni uređaj za zavarivanje TPS/i (MIG/MAG) nadahnjuje sa svojom širokom paletom postavki i aplikacija. S novim sustavom su korisnici dobili bitno poboljšanje učinkovitosti i kvalitete.

Središnji dio uređaja TPS/i CMT je novi i poboljšani gorionik za zavarivanje PullMig. Gorionik je lakši, snažniji i izdržljiviji, te ima bolje hlađenje od njegovog prethodnika. Fronius je optimirao i sustav za dodavanje s dodatnim servomotorom, koji je dinamičan i točan. To omogućuje, da gorionik za zavarivanje push-pull djeluje u potpunoj harmoniji s TPS/i brzim upravljanjem luka (rapid arc control). Jednostavnost uporabe je prikazana i s držalom gorionika zavarivanja, kojeg pri uvođenju žice za zavarivanje više nije potrebno otvarati.

1

Slika 1: Novi sustav za zavarivanje TPS/i CMT

Postupak zavarivanja CMT znatno smanjuje unos topline u usporedbi s drugim postupcima MIG/MAG zavarivanja. CMT ima prednost, da je osnovni materijal, dakle pripremak za zavarivanje, tijekom zavarivanja bez tragova štrcanja i s time se pridonosi optimalnim rezultatima zavarivanja. CMT postupak nudi određene prednosti pri spajanju različitih materijala, primjerice čelika i aluminija. U kombinaciji s inteligentnim TPS/i izvorom otvara još širi spektar područja primjene. Brojne mogućnosti podešavanja omogućuju optimiranje: unosa topline pri zavarivanju, sposobnost premošćivanja zazora i određivanje dubine penetracije. Kombinacija različitih postavki parametara, sa širokom paletom aplikacija za univerzalne i miješane karakteristike zavarivanja već su pohranjene u uređaju, što znači da korisnik više ne mora definirati određena svojstva, kako je to uobičajeno pri drugim uređajima. Na taj način je korisniku bitno lakše izabrati odgovarajući program zavarivanja.

 

2

Slika 2: TPS/i CMT s novim i poboljšanim gorionikom za zavarivanje PullMig.

Poboljšani uređaj i s time veća mogućnost primjene, koristiti će prije svega korisnicima, koji redovito primjenjuju uređaj za zavarivanje različitih materijala, a to su različite tvrtke za servis/održavanje, manje ili veće radionice, remonti

TPS/i CMT je namijenjen za zavarivanje svih vrsta materijala i sposoban je spajati materijale debljina 0,5 do 6 mm. Sustav za zavarivanje je namijenjen i za primjenu pri komponentama različitih oblika u malim serijama, gdje primjena robota predstavlja preveliki trošak. Postojeći uređaji TPS/i, koji već imaju instaliranu funkciju Standard i način zavarivanja Pulse, jednostavno je nadograditi sa CMT procesom.

 

Boris Bell, inž., Školski centar Postojna

Doc. dr. Damjan Klobčar, Fakultet za strojarstvo, Sveučilišra u Ljubljani

 

Izvor: www.fronius.com

 

ar©tur 2016