IRT 3000

Sadržaj

ISCAR Whisper – tiha revolucija u anti-vibracijskim alatima

23.06.2017

Diljem svijeta, metaloprerađivači suočavaju se na dnevnoj bazi s prisustvom problematičnih vibracija tijekom obrade. Kako bi pomogli u rješavanju tih poteškoća, u ISCAR-ovom odjelu za istraživanje i razvoj razvili su široki spektar anti-vibracijskih alata koji mogu smanjiti ili čak i ukloniti taj izazovni fenomen, i to u širokom spektru vrsta obrada.

ISCAR-ova je priznata ekspertiza stoga pristupila konstruiranju i razvoju anti-vibracijskih alata za unutarnje tokaren

1

Jedna od najčešćih primjena ovog tipa tokarenja je istokarivanje. Različiti oblici motki za istokarivanje im omogućuju obradu kroz prethodno izbušene provrte, te učinkovito proširivanje i točno profiliranje provrta sukladno specifičnim zahtjevima na nacrtu. Ispravna primjena motki za istokarivanje omogućuje obradu unutrašnjeg profila provrta sukladno specificiranim tolerancijama, točan promjer i završnu kvalitetu obrađene površine.

Kako bi pokrili čitav raspon primjena unutrašnjeg tokarenja, ISCAR je razvio seriju visokokvalitetnih motki za istokarivanje za različite oblike reznih pločica, koje pokrivaju primjene obrade od 4xD do 10xD.

ISCAR nudi tri tipa motki za istokarivanje: čelične (solid steel), tvrdometalne (solid carbide) i anti-vibracijske (anti-vibration).

Maksimalna dubina obrade čeličnih motki za istokarivanje je do 4xD. Ovo ograničenje je posljedica činjenice da obrada na većim dubinama (više od 4xD) može izazvati neželjene vibracije čeličnih motki radi elastičnosti i mehaničkih svojstava čelika.

Kako bi ograničili vibracije pri većim dubinama od 4xD, sve do 6xD, preporučuje se primjena tvrdometalnih motki. Tvrdometalne motke predstavljaju izvrsnu, visokoučinkovitu opciju za aplikacije istokarivanja dubina do šest puta duljine alata. Ta sposobnost je rezultat činjenice da tvrdi metal ima koeficijent elastičnosti tri puta viši od čelika.

Međutim, kada je potrebno obrađivati na većim dubinama od 6xD, čak i primjena tvrdometalnih motki može izazvati vibracije. Stoga je i u takvim slučajevima primjena tvrdog metala ograničena.

 

 

Duboko tokarenje

Rješenja za duboko tokarenje za obrade unutrašnjih provrta velikih dubina u odnosu na promjer alata uključuju specijalne sustave anti-vibracijskih motki "žive" sustave za prigušivanje vibracija smještene u tijelo alata.

Proizvod plodonosnog razvojno-istraživačkog odjela tvrtke ISCAR, inovativna WHISPERLINE linija anti-vibracijskih motki za istokarivanje razvijena je s posebnim ciljem smanjivanja, pa čak i uklanjanja vibracija kada se motke primjenjuju na dubinama istokarivanja 7xD do 10xD.

Unutar ovog genijalnog alata smješten je jedinstveni mehanizam za prigušivanje koji se sastoji od utega koji je poduprt gumenim opružnim elementom s uljem, kako bi se povećao zahtijevani učinak prigušenja.

Uz to, sustav sadrži ostale elemente koji pomažu daljnjem smanjenju vibracija. Reaktivni mehanizam za prigušivanje se aktivira tijekom obrade pri velikim dubinama istokarivanja i djeluje kao učinkoviti otpor vibracijama.

Anti-vibracijski visokoučinkoviti sustav prigušenja je primjenjiv za velike dubine rezanja i velike posmične brzine, te osigurava kontinuiranu, učinkovitu obradu. ISCAR-ovi WHISPERLINE anti-vibracijski alati osjetno poboljšavaju stabilnost obrade i povećavaju trajnost rezne pločice. Ti faktori omogućuju postizanje značajnog povećanja produktivnosti, poboljšanje u kvaliteti obrađene površine pri velikim dubinama istokarivanja, smanjenje razine škarta, te povećanje dobiti korisnicima.

WHISPERLINE anti-vibracijski alati omogućuju dobavu medija za hlađenje kroz unutrašnjost alata izravno na mjesto gdje je ono potrebno – na reznu oštricu. Učinkovita distribucija medija za hlađenje povećava trajnost alata, snižavanjem razvijene topline u zoni rezanja, te također poboljšava kontrolu nastajanja odvojene čestice (strugotine) i njeno odvođenje iz provrta.

WHISPERLINE anti-vibracijski alati za istokarivanje moguće je prilagoditi za različite aplikacije, širokim rasponom kazeta, različitih oblika reznih pločica, uključujući skoro sve ISCAR standardne ISO pločice za tokarenje, čime se omogućuje izvrsna fleksibilnost.

WHISPERLINE motke za istokarivanje predstavljaju ekonomičan, modularni sustav s širokim rasponom standardnih motki promjera 16, 20, 25, 32, 40, 50 i 60mm. Motke za istokarivanje su fleksibilne i mogu na sebe montirati različite kazete za pločice oblika: CCMT, VCMT, TCMT, DCMT, TNMG, CNMG, WNMG, DNMG, SNMG i VNMG.

 

 

Oblik rezne pločice

Pravilan oblik pločice vrlo je važan faktor kada se primjenjuju anti-vibracijske motke za istokarivanje. Za uspješnu anti-vibracijsku primjenu, najviše se preporučuje pozitivna pločica, s pozitivnim stražnjim kutom, stoga što taj oblik stvara manje tangencijalne sile tijekom obrade.

Izbor odgovarajućeg radijusa oštrice na pločici također je vitalno važan. Preporučuje se manji radijus jer takva konfiguracija značajno smanjuje sile rezanja, zahvaljujući manjem kontaktu između pločice i obratka, čime se pomaže ograničavanju i smanjivanju vibracija. Veći radijus na oštrici stvara bitno veće radijalne i tangencijalne sile rezanja i tako proizvodi neželjene vibracije.

Pločice s odgovarajućim lomačima odvojenih čestica preporučuju se za poboljšano odvajanje čestica, jer stvaranje duge i kovrčave strugotine može stvoriti čitav niz poteškoća pri uporabi alata na velikim dubinama tokarenja. Uz povećavanje vibracija tijekom obrade, dugačka i kovrčava strugotina može pogoršati kvalitetu obrađene površine ili čak uništiti obradak. ISCAR preporučuje lomače strugotine za anti-vibracijske alate tipa F3P/F3M za završne obrade pri uporabi male dubine rezanja; te M3P/M3M za sve ostale prosječne aplikacije. Ovi visokoučinkoviti lomači strugotine osiguravaju izvrsno upravljanje strugotinom i stvaranje malih odvojenih čestica, koje je još lakše ukloniti primjenom medija za hlađenje.

Uz to, vrlo važan faktor u smanjenju vibracija je osigurati stabilnost stezanja anti-vibracijskih motki za istokarivanje. Sigurno stezanje pomaže korisnicima postići ispravne dimenzije obratka, izvrsnu kvalitetu obrađene površine obratka i izbjegavanje vibracija; stoga duljina stezanja motki treba biti 4xD.

ISCAR-ove nove, anti-vibracijske motke za istokarivanje novine su u trajno rastućoj ISCAR WHISPERLINE obitelji genijalnih alata koji su konstruirani za anti-vibracijske aplikacije tokarenja i urezivanja utora. Sveobuhvatni anti-vibracijski tokarski alati mogu se smatrati pogodnim alatima ili alatima s prigušenjem, koji predstavljaju učinkovito rješenje za smanjenje i uklanjanje vibracija.

ar©tur 2016