IRT 3000

Sadržaj

Eureka Plus iz Moretto: najinovativniji sustav za sušenje

21.06.2017

Moretto, vodeća tvrtka u tehnologiji automatizacije za industriju prerade plastike, nudi inovativna rješenja i usluge za optimiranje perade PET-a i izrade predoblika, garantirajući značajne rezultate i visoke performanse u smislu energijske učinkovitosti.

Idealni proces sušenja jamči savršene rezultate pri sušenju PET granulata, pravilan tretman polimera kako bi on sačuvao svoja svojstva, bez uzrokovanja bilo kakvih pojava naprezanja ili povećanja viskoznosti te održavanje konstantne kvalitete tijekom vremena.

Eureka_Plus_03

Moretto rješenje je Eureka Plus: patentirani, integrirani i modularni sustav sušenja razvijen kako bi drastično smanjio potrošnju energije i poboljšao performanse. Jedinstvena i inovativna tehnologija kakve nema u području pripreme PET-a.

Ključni element Eureka sustava je X-MAX, pametna modularna sušara koja omogućuje projektiranje sustava do volumena 20.000 m3. Jedna od glavnih karakteristika sušare je njen mogućnost održavanja konstantnog rosišta na -65 °C tijekom procesa sušenja, čime se osigurava nezamisliva razina učinkovitosti. Nadalje, X-MAX osigurava konstantni protok zraka: unaprijeđeno upravljanje načinom rada omogućuje optimalno upravljanje energijom čime se ostvaruju uštede i do 60 % u usporedbi s klasičnim sustavima za sušenje. Uz to, ne zahtijeva vodu ili stlačeni zrak. Počevši od osnovne strukture od 3 jedinice, 2 u procesu sušenja i jednu u regeneraciji, X-MAX je moguće proširiti na do 10 jedinica. To je jedini sustav za sušenje koji raste zajedno s tvrtkom. Faza regeneracije provodi se svakih 48 sati, što je u slučaju konvencionalnih sustava za sušenje bilo nepoznato, a rezultiralo konstantnim procesom i produljenjem proizvodnih ciklusa. Upravljačka jedinica X-MAX se isporučuje s prvom jedinicom koja se nabavlja, a sve ostale dodane jedinice se kao moduli jednostavno integriraju unutar postojećih jedinica, što sustav čini jednostavnim za proširivanje prema potrebama korisnika.

Isto je i kada je riječ o spremnicima za sušenje: Eureka sustav omogućuje dodavanje više jedinica, ovisno o zahtjevima prerade. OTX (eng. Original Thermal Exchanger) ima jedinstvenu geometriju konstrukcije i dinamiku fluida, kako bi osigurao konzistentan i miran tijek materijala te protok zraka kroz spremnik za sušenje. Kombinacija tih konstrukcija pokazuje smanjenje za više od 40 % vremena potrebnog za tretman materijala i povećanje za više od 66 % energijske učinkovitosti u usporedbi s klasičnim konstrukcijama spremnika za sušenje. Svi OTX spremnici su opremljeni s Morettovim patentiranim Spyro™ kućištima otpornim na udare, koji osiguravaju konstrukcije otporne na savijanja.

Između sušara i spremnika nalazi se Flowmatik: automatizirani integrirani sustav za distribuciju procesnog zraka u sustavima s više spremnika. Sustav može automatski točno prilagođavati potrebnu količinu procesnog zraka za svaki pojedini spremnik uključen u proces sušenja, temeljeno na vrsti polimera koja se suši i kapacitetu. Na taj način je ostvaren sustav sa zatvorenom petljom, koji rezultira savršenom ravnotežom.

Moisture Meter (mjerač vlage) čini posljednji dio sustava za sušenje. Riječ je o instrumentu razvijenom za mjerenje preostalog sadržaja vlage plastičnog granulata na liniji. Moisture Meter, instaliran izravno na ubrizgavalici za preradu polimera injekcijskim prešanjem, zahvaljujući patentiranoj "Power Peak" tehnologiji, mjeri stvarni sadržaj vlage u plastičnom granulatu, održavajući propisane uvjete prerade. Nije potrebna nikakva kalibracija uređaja. Jedino je potrebno izabrati vrstu polimernog materijala koji se tretira, a Moisture Meter će osigurati upravljanje procesom na temelju uzorkovanja svake 2 sekunde.

Sustav je namijenjen tehničkim aplikacijama gdje je precizno praćenje preostalog sadržaja vlage u prerađivanom materijali ključno. Riječ je o jedinom uređaju na tržištu koji je u stanju korisnicima osigurati:

mjerenje na liniji
upravljanje u stvarnom vremenu
propisana kvaliteta prerađivanog materijala
optimirana potrošnja energije.

Primjenom tog inovativnog instrumenta, također postoji mogućnost za analizu prema zahtjevu kako bi se generirali izvještaji o proizvodnji svakog sata, minute ili, u slučajevima proizvodnje u kalupima s jednom kalupnom šupljinom, izvještaji za svaki pojedini otpresak.

Moisture Meter omogućuje upravljanje vlažnošću od prvog otpreska pa do kraja proizvodnje, automatski podešavajući parametre sustava za sušenje, kako bi se osiguralo optimalno sušenje. Takav koncept stvara zatvoreni krug u kojem su povezani materijal, sušara, kontrola kvalitete procesa i ubrizgavalica za preradu polimera, što predstavlja uvjet za pomak ravno prema Industriji 4.0. Sustav ima 40 profila materijala, među kojima su uobičajeni tehnički polimeri kao što su PET, ABS, PMMA, PA6, PA66, PEEK i mnogi drugi. Moguće je selektirati materijal koji se tretira, a Moisture Meter osigurava da svi proizvedeni dijelovi odgovaraju zahtijevanim standardima kvalitete. Također je moguće generirati profil specifičnih, prilagođenih materijala. Nakon generiranja novih profila, nije potrebna kalibracija.

Profil materijala može se učitati i preko USB priključka, dok ETHERNET priključak omogućuje udaljeni pristup. Kontrolno sučelje osjetljivo na dodir omogućuje upravljanje sa do šest uređaja. Moisture Meter: budućnost je već ovdje!

Eureka predstavlja prodor u ultimativne performanse današnjih PET aplikacija. Ona predstavlja patentiranu tehnologiju koju omogućuje jedino Moretto i s fokusom ne samo na udovoljavanje zahtjevima za optimalnim performansama i potrošnjom resursa, već i za ispunjavanje većeg broja tema Industrije 4.0 te za zahtjeve za povećanom međusobnom povezanošću i optimiranjem u današnjim premium proizvodima iz domene opreme za preradu polimera.

Izazovi se nastavljaju …

ar©tur 2016